Met het loskoppelen van de bijstand en de AOW van minimumloon, wordt de naoorlogse welvaartsstaat definitief afgebroken, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant.
De partijen achter het hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Schoof vinden de koppeling te duur. Elke keer als het minimumloon stijgt, moeten ook miljarden extra worden uitgegeven aan de AOW en de bijstand.
Vooral de BBB is tegen, aldus De Waard in de Volkskrant, omdat veel mensen met een riante pensioenuitkering die AOW in de ogen van Caroline van der Plas niet echt nodig hebben: Dat geld verpietert op spaarrekeningen, of wordt doorgegeven aan de kinderen. Daarom torpedeerde de BBB onlangs in de Eerste Kamer een verhoging van 1,2 procent van het wettelijk minimumloon.
Schraalhans keukenmeester
Er is volgens de Volkskrant-columnist zeker een deel van de 67-plussers die ook zonder AOW voldoende inkomen heeft. “Maar het is een minderheid. Van de 3,5 miljoen gepensioneerden in Nederland, moeten liefst 600 duizend het doen met alléén een AOW-uitkering. Daarnaast zijn er nog eens 1,5 miljoen ouderen met een pensioen van minder dan 400 euro. Ook daar is schraalhans keukenmeester. En tenslotte zitten er ook nog 400 duizend in de bijstand.”
Heilloze weg
Als de nieuwe regering de armoede en ongelijkheid in Nederland wil bestrijden, zou de koppeling moeten blijven, aldus De Waard. Ook het minimumloon moet omhoog. De mensen die onder de armoedegrens belanden, moeten volgens BBB, VVD en NSC worden gecompenseerd met, zo schrijft de columnist, onzalige en fraudegevoelige toeslagen. “Dat is een heilloze weg.” Gepensioneerden voor wie de AOW een luxe is, zouden beter fiscaal kunnen worden aangepakt. Bijvoorbeeld door de 1ste en 2de schijf in de inkomstenbelasting voor AOW’ers fors te verhogen.