Mantelzorg, hoezo in Oss snel een mantelzorgwoning?
De gemeente Oss heeft het plaatsen van een mantelzorgwoning eenvoudiger gemaakt. Weinig procedures, geen rompslomp maar gewoon plaatsen. Maar is het wel zo makkelijk als het lijkt?
Wat de gemeente Oss vergeet te vertellen zijn alle haken en ogen die aan het plaatsen van een mantelzorgwoning vast zitten.
Ik noem graag enkele onderwerpen op waar u als bewoner mee te maken krijgt als u een mantelzorgwoning plaatst.
1. Het plaatsen van een mantelzorgwoning betekent voor huiseigenaren een verhoging van de Onroerend Zakenbelasting. De waarde van uw huis wordt hoger omdat er een gebouw is bijgeplaatst op uw grondgebied. Mantelzorgwoningen moeten aan een aantal eisen voldoen: er moet een keuken en doucheruimte aanwezig zijn. Die moet u er ook weer uithalen als de functie van de mantelzorgwoning vervalt. U mag er geen ruimte van maken om te verhuren aan jongeren of anderen die zitten te springen om woonruimte.
2. Als u een uitkering heeft, kan die zomaar lager worden omdat er nu ook andere mensen op hetzelfde adres wonen. In een aantal gevallen worden de inkomsten van alle inwonende meegerekend voor het bepalen van de hoogte van de uitkering. Bijvoorbeeld de AOW.
3. Als u hulp heeft via WMO wordt dat herzien als u gebruik maakt van een mantelzorgwoning. Ook deze hulp kan worden herzien in de nieuwe situatie. Er komt vaak ineens meer op het bordje, van de mantelzorger terecht.
4. Zelfs het erfrecht komt om de hoek kijken als een van de kinderen de zorg voor u, op zich neemt in het geval van inwonende mantelzorger of juist andersom als het kind voorziet in de mantelzorgwoning op eigen grondgebied. Praat erover met een notaris. Zo kan de gemeente Oss trots zijn op hun voornemen om het plaatsen van een mantelzorgwoning vergunningsvrij te maken en waarvoor alleen een melding nodig is.
Het advies is:
Goed nadenken en veel informatie inwinnen voordat u overgaat tot het plaatsen van een mantelzorgwoning.
Een mantelzorgwoning kan zeker een van de oplossingen zijn om dicht bij uw geliefden zorg te geven of krijgen. Maar er komt meer bij kijken dan wat de gemeente voorstelt.
Kijk zeker ook naar de kosten.
Een mantelzorgwoning kost – volgens informatie op internet - al snel € 2000,00 per m2. Dit is iets waar u zich goed van bewust moet zijn. Daar bovenop komen uiteraard ook nog eens de noodzakelijke aansluitingen voor sanitair en elektra e.d.
Fons van Lieshout
Meer informatie:
- Mantelwonen
- Huisje-boompje-woongroep