Positie van ouderen in onze samenleving

 

Op zijn 85e verjaardag in 2027 wordt Ad Stevens geconfronteerd met een schokkende realiteit: de Nederlandse regering heeft de ‘Wet verplichte levensbeëindiging’ ingevoerd, een maatregel die ouderen verplicht hun leven te beëindigen na hun 85e.

 

Positie van ouderen in onze samenleving.

Wij kunnen u geruststellen dit is (gelukkig nog) geen realiteit.

Maar men mag gerust stellen, dat de positie van senioren tegenwoordig onduidelijk is. Termen als: dor hout, nutteloos, en bejaard zult u ongetwijfeld vaak tegen zijn gekomen. Het leidt ertoe dat ouderen dit ten onrechte, zelf zo gaan voelen. I.p.v. respectvol naar ouderen luisteren – zoals in veel zuidelijke landen gebeurt – wordt de senior in Nederland als kostenpost gezien.   

 

Dhr. Tinie Kardol werkt voor ouderen en doet onderzoek naar senioren. Hij schreef een roman: “de Staatsinjectie” en brengt deze dystopische toekomst angstwekkend dichtbij. De auteur nodigt de lezer uit om stil te staan, bij onze collectieve houding tegenover ouderen. Hij vraagt aandacht voor een betere benutting, van de ondergewaardeerde kwaliteiten en ervaringen van deze groeiende bevolkingsgroep.”


In een samenleving waarin economische overwegingen de toon zetten, stelt Kardol scherpe vragen: Kunnen wij vertrouwen op de financiële berekeningen van de overheid? Moeten we ons lot klakkeloos accepteren? En hoe verhouden we ons tot opgedrongen moraliteit van bovenaf? Door middel van indringende dialogen en een verrassend plot laat Kardol de lezer stilstaan bij de waarde van het leven, en de grenzen van de staatsmacht.

 

Met De Staatsinjectie zet Kardol een gedurfde stap in de actuele maatschappelijke discussie rondom ouderenzorg en legale levensbeëindiging, (https://www.deanderekrant.nl/nieuws/euthanasie-zou-nooit-van-behandelaar-uit-mogen-gaan-2024-09-29) waarin Nederland internationaal gezien een voortrekkersrol speelt. In een tijd waarin zowel geld als de kwaliteit van leven steeds meer de zorgstandaard bepaalt en de toon van het debat verhardt, is dit boek een uitdagende reflectie op onze collectieve toekomst.

 

Over de auteur:

Tinie Kardol is algemeen directeur van Stichting Mariënstede in Vught, die zorg en woningen verstrekt aan ouderen. Daarnaast is hij sinds 2011 professor aan de Vrije Universiteit in Brussel, waar hij zich bezighoudt met onderzoek naar allerlei onderwerpen die de ouderdom betreffen. (https://seniorenjournaal.nl/vitaliteit/positie-van-ouderen-in-onze-samenleving/)

 

 

 

handen-voor-mond-web handen-voor-mond-web