Gepensioneerden rechteloos gemaakt, in Frankrijk zouden ze het land afbreken...

 

De wet toekomst pensioenen (WTP) moet uiterlijk 2028 ingaan. De 190 fondsen moeten voor die tijd overgaan. Na onderzoek blijkt dat gepensioneerden rechteloos worden gemaakt. Hoe zit dat precies?


In vakantietijd druppelen in de ‘pensioenvakpers’ berichten over invaarplannen en overbruggingsplannen van de diverse pensioenfondsen binnen. Wilma Berkhout (voorzitter van de ledenraad van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen) volgt de ontwikkelingen in het nieuwe pensioenstelsel kritisch en op de voet en schrijft daarover in het Eindhovens Dagblad.

Toezichthouder AFM waarschuwde recent ernstig dat de communicatie over pensioen helemaal niet op orde is. Mensen hebben geen idee wat hen boven het hoofd hangt, schrijft Berkhout in het Eindhovens Dagblad. Zij durft de stelling aan “dat het boze opzet is om de 13 miljoen (toekomstig) gepensioneerden zo onwetend mogelijk te houden. Na het invaren in de Wtp (Wet toekomst pensioenen) is er namelijk geen weg meer terug en begint de complete uitholling. Een race tegen de klok die voor uw beeld achter de coulissen wordt uitgevochten.”

 

Op je kop gaan staan

Gepensioneerden zijn volgens Berkhout ‘in de WTP volstrekt rechteloos gemaakt en kunnen op hun kop gaan staan. Over tien jaar weten we dat het nota bene wettelijk beroven van alle rechten juridisch volkomen onhoudbaar is, maar dan is een substantieel deel al lang dood, dus laat gaan die groep”.

 

Pensioensector vast heel blij

En ja in de wet staat iets over pensioenambitie, maar dat is net zo’n flauwekul als het hoor-recht voor gepensioneerdenverenigingen als ‘compensatie’ voor het afhandig maken van je individuele rechten, schrijft Berkhout in het Eindhovens Dagblad. “De pensioensector is vast heel blij dat in Nederland wetten niet aan de Grondwet en grondrechten kunnen worden getoetst en je de moeizame en kostbare weg/horde van het Europees recht moet nemen. Levert dus miljarden op voor de pensioenindustrie.”

 

Hoe dommer hoe beter

Hoe dommer op pensioengebied hoe beter: Dat is volgens Berkhout wat er in Nederland gaande is: de variatie op de pastoor en de directeur: ‘Houd jij ze dom, dan houd ik ze arm.’ “In Frankrijk zouden ze het land afbreken.”

 

Meer informatie over dit onderwerp

- Gepensioneerden rechteloos gemaakt (https://seniorenjournaal.nl/pensioen/gepensioneerden-rechteloos-gemaakt/)
- Transitie pensioenen voortvarend opgepakt (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/06/19/transitie-pensioenen-voortvarend-opgepakt)

vrouw-boos-web vrouw-boos-web