Wat is AI / KI?

 

Wat is AI/KI?

AI staat voor Artificiële Intelligence ofwel Kunstmatige Intelligentie. Het zijn machines, software, robots of andere apparaten met AI-software. Zij hebben het vermogen om taken uit te voeren waarvan men altijd dacht, dat er menselijke intelligentie voor nodig was. Met de ontvangen data neemt een AI zelfstandig – zonder tussenkomst van mensen - beslissingen. Denk hierbij aan taken (https://jijenai.nl/beginnen/uitleg/) zoals leren, redeneren, plannen en aanpassen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze machines geen emoties hebben. Ze werken met algoritmes en op basis van data. Door te leren van hun fouten, worden de machines steeds een beetje beter. Je spreekt dan ook wel van machine learning. (https://www.mediawijsheid.nl/kunstmatigeintelligentie/)

Ook zijn er tegenwoordig machines die menselijke emotie af kunnen lezen. Dit zijn robots die zich baseren op bijvoorbeeld, intonatie en gezichtsuitdrukking. Dit gebeurt op basis van de ontvangen data zonder empathie. Dit soort machines of robots lijken steeds meer op mensen. Zo’n robot of machine wordt een Cyborg genoemd.

Niet iedereen is blij met de komst van kunstmatige intelligentie (AI). Bijvoorbeeld sommige beeldende kunstenaars vrezen voor hun creatieve bestaan. Als beeldgenerators ook prachtige plaatjes kunnen creëren, die niet van echt te onderscheiden zijn, wat voegt de mens dan nog toe?

De zelflerende robots kunnen GEEN associaties maken. Met alle risico’s van dien. (https://nos.nl/artikel/2534266-kunstmatige-intelligentie-beschuldigt-onschuldige-journalist-van-kindermisbruik) AI-modellen zijn heel goed in het genereren van antwoorden waar géén feitelijk antwoord op bestaat! In de toekomst zullen wij zeer waarschijnlijk steeds afhankelijker worden van AI. Misschien dat mensen daardoor niet meer zelf, gaan nadenken over veel dingen. En daardoor een AI ten onrechte blind gaan vertrouwen. (https://radar.avrotros.nl/artikel/zo-herken-je-teksten-geschreven-door-kunstmatige-intelligentie-60603?at_medium=email&at_emailtype=retention&at_campaign=avrotros_dmd_radar&at_send_date=20240531)

 

Voordelen:

Sneller en efficiënter dan mensen. Kostenbesparend. Kan meerdere taken tegelijk uitvoeren. Beslissingen genomen op harde feiten. Diagnose nauwkeuriger bij medische problemen. Onvermoeibaar.

 

Nadelen:

Opslag privacygevoelige gegevens. Emotieloze, zelflerende systemen kunnen risicovol zijn. Gerapporteerde gegevens kunnen vervalste data bevatten. Verminderd creativiteit, zelfontplooiing en nieuwsgierigheid van mensen.

Wij gebruiken al AI-systemen zonder dat dit goed duidelijk is. Het wordt steeds moeilijker om te onderscheiden of u met een mens of AI-contact heeft. Informeren tijdens het gesprek heeft weinig zin. Reactie zelflerende AI’s “U heeft contact met een mens”. Geef daarom nooit zomaar privé gegevens af. Bij twijfel kunt u het gesprek altijd stoppen. 

 

 

chatgpt-web chatgpt-web