PGB-tarief te laag

 

U heeft zorg, ondersteuning of een hulpmiddel nodig. Als u een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangt kunt u zelf uw zorg regelen. Maar wat wordt er bedoeld met PGB-tarief te laag?

 

Uitbetaling vrijwilliger of mantelzorger via PGB:
Als vrijwilliger of mantelzorger mag je betaald worden voor het leveren van bijvoorbeeld huishoudelijk werk. De meeste Gemeenten in Nederland hebben in het verleden besloten om maximaal het minimumloon uit te keren aan vrijwilligers of mantelzorgers die huishoudelijk werk verrichten. Onlangs is er beroep aangetekend bij de Centrale Raad van Beroep door gebruikers uit diverse gemeenten. De uitspraak (https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/minimumloon-als-pgb-tarief-informele-hulp-niet-toegestaan) in deze beroepsprocedure is duidelijk: vrijwilligers of mantelzorgers die via PGB een vergoeding ontvangen moeten een vergoeding krijgen die gelijk is aan het bijbehorend Cao-loon. Iedere gemeente moet zich nu hieraan houden. Als deze situatie op u van toepassing is, kunt u bezwaar aantekenen (https://www.oss.nl/zorg/werkwijze_toegang_zorg_en_welzijn/wmo/persoonsgebonden_budget_wmo.htm) bij uw gemeente tegen de huidige beslissing.

 

Het PGB-tarief gaat over zorgverleners uit het sociale netwerk, zoals een partner, familie, vrienden, vrijwilligers, mantelzorgers.

 

 

 

sro-PGB-web sro-PGB-web